Niedziałające elektryczne szyby tylne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wheelerwasp02
    Classic
    • 2015
    • 11
    • Alfa Romeo

hej, przed zakupem Octavii tez sie zastanawialem czy brac 85KM czy 105KM... przetestowalem 3 silniki (niestety kazdy w innym modelu Skody bo testowa Octavia byla tylko 1.4).
    Silnikiem TSI 1.2 85KM 5biegowa testowalem w Fabii; TSI 1.2 105KM 6 biegowa w Rapidzie; TSI 1.4 140KM w Octavii - wszystkie auta do jazdy testowej. Kazdym przejechalem podobna trase (jakies 30km - trochu obwodnica; reszta miasto) i co ciekawe w kazdym mialem podobne spalanie okolo 6.4 - 6.6 litra
    Wrazenia z jazdy: w 85KM w Fabii trochu brakowalo 6 biegu przy predkosciach powyzej 110km/h; 105KM w Rapidzie super chodzil (3 osoby na pokladzie) lepiej sie zbieral; jesli chodzi o dynamike to 1.2 85KM w Fabii bylo w pozadku ale powyzej 100km/h brakuje 6 biegu - dodatkowo przy 3 osobach i wlaczonej klimie trochu brakowalo mocy ale do jezdy po miescie i okazjonalnej trasie powinno wystarczyc (a i autostrada popedzie bez probelmu ). Z tego co sprzedawca mowil to w Octavii ten 1.2 TSI 85KM jest trochu inny niz w Fabii bo w O3 jest juz pasek a w Fabii jeszcze lancuch i tez O3 ma zmienione programowanie - bardziej dopasowane.
    W Rapidzie (TSI 1.2 105 6 biegowy) juz pieknie wygladalo wszystko. Zbieral sie dobrze, nie odczuwal braku mocy przy 3 osobach i klimie wlaczonej.
    Octavia 1.4 140KM hmm super co tam duzo pisac...
    Wybralem 1.2 105KM 6 biegowa w sumie ze wzgledu na skrzynie a i te pare KM dodatkowych nie zaszkodzi (katalogowo roznica w cenie pomiedzy 85KM 5 biegowa a 105KM 6 biegowato 4350zl - to juz trochu jest - przy dobrym rabacie wyszlo mnie 3900zl + -).

Jesli chodzi o silnik 1.2 105KM z 6 biegowa skrzynia to polecam wczorajszy tygodnik Motor nr 10 2014 - jest tam jest dlugodystansowy (40tys km) Octavii 3 TSI 1.2 105KM - fajne podsumowanie itp...
    To co mnie zdziwilo to napisali ze ten silnik 1.2 TSI 105KM na dystansie 40tys km potrzebowal az 4 litry oleju na same dolewki... hmm wydaje sie strasznie duzo - przez pierwsze 15 tys km dolali jakies 3 litry oleju, u was tez silnik bierze tak duzo oleju?
  • narasta
    Classic
    • 2013
    • 34

Witam Was jako nowy użytkownik tego forum oraz szczęśliwy (bądź nie ale to się okaże) posiadacz Octavii II Ambiente.

Niestety tylne szyby nie otwierają się. W momencie wciskania przycisku w drzwiach kierowcy bądź w drzwiach w których szybę chcemy otworzyć słychać tylko dźwięk przekaźnika, ale same silniki się nie załączają.

Co może powodować taki stan? Czy posiada może ktoś opis złącza wpinanego już w silnik drzwi?

Po otwarciu boczku drzwi zdjąłem silnik szyby, żeby wyeliminować blokowanie go przez szybę, ale dalej reakcja jest taka sama. Dźwięk przełączania przekaźnika i koniec.

P.S. Po zdjęciu boczku zauważyłem, że ktoś nie podpiął przełącznika od szyb i tweetera (ponieważ tweeter nie działał, także było to powodem otwarcia boczku).
    O2
    1.9 TDI BLS 105KM
    Hatchback

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

narasta, podłacz VCDSa i zobacz czy masz jakieś błedy
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ROBAL_26
        RS
        • 2010
        • 2320
        • Octavia I combi (1U5)
        • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

narasta, dobrze by było podpiąć komputer i sprawdzić błędy , ale to cykanie to sygnał o tym że silniczek próbuje ruszyć a nie może , częstą przyczyną tego jest brak zasilania silniczka spowodowany pękaniem przewodów w gumowych harmonijkach między słupkiem a drzwiami, także sprawdź to .ok

pozdro
        Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez ROBAL_26
          pękaniem przewodów w gumowych harmonijkach między słupkiem a drzwiami
          ROBAL_26, w O2 to raczej nie :wink:
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• narasta
            Classic
            • 2013
            • 34

Z tego co patrzyłem na przewody pomiędzy drzwiami a autem to jest ok.

Byłbym tego o tyle bardziej pewien gdybym znał pinologię złącza.

Strasznie drogi ten interfejs...

[ Dodano: Czw 30 Maj, 13 19:18 ]
            Pośrednio udało się rozwiązać problem szyb - okazało się, że ktoś nie założył bezpiecznika na zasilaniu tylnych szyb. Założyłem więc i zaczęło działać.

Jak się okazało - prawdopodobnie specjalnie nie był założony bo jakimś cudem tylne okno po stronie kierowcy otwiera się w drugą stronę!!! Co oznacza także, że domykanie szyb z kluczyka powoduje otwarcie jednego z okien... Jak to możliwe?

Rozumiem, że zasilanie silnika jest odwrotnie podpięte czy co?
            O2
            1.9 TDI BLS 105KM
            Hatchback

Komentarz

• crazykoko
              Ambiente
              • 2014
              • 140

Mam bardzo podobny problem z tą różnicą, że nie działa u mnie tylko lewa tylna szyba. Również słychać "cykanie" po naciśnięciu przycisku. Bezpieczniki są ok. Sprawdzałem kostkę, ale wydaje mi się, że wszystkie przewody są całe. Teraz pytanie, który przewód na zdjęciu może być przewodem zasilającym?

Dwa lewe (niebieski i niebiesko brązowy) to na pewno audio.

A na garnku tak jak drut napisane było MJUT

Komentarz

• ROBAL_26
                RS
                • 2010
                • 2320
                • Octavia I combi (1U5)
                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

crazykoko, tak te dwa , niebieski i brązowo niebieski są do gwizdka w drzwiach przy klamce , czerwony przewód to + , a brązowy masa , no i pozostałe cienkie to zapewne sterowanie dla zamka i szyb z panelu kierowcy .
                Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• crazykoko
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 140

Czyli jak sprawdzać, to czerwony albo brązowy. Kurcze, oba wyglądają na całe. Muszę chyba rozebrać tapicerkę i zajrzeć głębiej. Dzięki za pomoc

A na garnku tak jak drut napisane było MJUT

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez narasta

Jak się okazało - prawdopodobnie specjalnie nie był założony bo jakimś cudem tylne okno po stronie kierowcy otwiera się w drugą stronę!!! Co oznacza także, że domykanie szyb z kluczyka powoduje otwarcie jednego z okien... Jak to możliwe?

Rozumiem, że zasilanie silnika jest odwrotnie podpięte czy co?
                    Miałem to samo. Okazało się, że jest błąd w oprogramowaniu sterownika szyb i jeśli dojdzie do rozładowania akumulatora to czasami te sterowniki głupieją i zaczynają działać odwrotnie. Już było o tym na forum. Ja kupiłem nowy podnośnik szyb, a ktoś inny zamieniał jakieś kable i mu to poszło.
                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

Pracuję...